perjantaina, kesäkuuta 23, 2017

Juhannuksen perinteistä taikaa!

Joulu ja juhannus. Siinähän ne, kalenterivuoden kaksi merkittävintä ajankohtaa. Voisi sanoa, että vuoden kihot, jotka molemmat ovat säilyttäneet merkityksensä. Ei niitä ainakaan toistaiseksi ole ajan hammas saanut nujerrettua. Varmasti on yrittänyt, mutta toistaiseksi on häviäjänä saanut pois tallustella.
Juhannukseen, keskikesän valoisaan juhlaan on kuuluneet omat perinteensä. Koivut, kokot ja taiat. Unohtaa ei sovi paikallista perinnejuomaakaan, sahtia. Taiat on nykyään saaneet väistyä ja samaa kohtaloa on saanut kokea myös sahti.
Taikojahan juhannukseen on kuulunut monenalaisia. Nuoret neitoset ovat aikonaan kokolta palatessaan paalitelleet alastomana ruispellossa. On varmaan ollut melkoista menoa ruispelloilla. Ei siinä ruispellot lainehtineet  pelkästään tuulen voimasta. Se oli sen ajan yksi naisenergian ilmentymä. Nykypäivänä moinen ei enää onnistu. Paalittelut saisi ikävän lopun kun vallesmanni olisi pellon laidalla vastassa sakkolappu epäsiveällisestä käytöksestä. Ja varmaan maanomistajalla olisi oma sanottavansa lakoon menneestä ruismaasta..
Toinen perinteinen taika oli keräillä erikoisia kasveja kedoilta ja tuupata ne maate mennessä tyynyn alle. Osalle riitti nelilehtinen apila, osa tarvitsi Maarian kämmekkää. Parhaimmat laittoivat yhdeksällä heinällä sidotun seppeleen. Niillä kuulemma näki unissaan tulevan sulhonsa. Siitäkään nykyään mitään tulisi. Kuka ny kasveja tuntee. Älypuhelinta voisi tietysti käyttää apuna, mutta virta siitä olisi kumminkin loppunut. Varsinkin näinä juhannuksen kylminä öinä. Ja silti osa kasveista olisi rauhoitettuja. Ja taas olisi vallesmannilla kirjotettavaa.
No entäs tämän perinnejuoman kohtalo? Unholaan ei ole jäänyt ja sitä onneksi osataan kylillä tehdä. Perinteiden mukaisesti. Toisten mielestä sitä tehdään vaan niin kauhean vähän. Toisten mielestä liikaakin. Eli nykyajan termein tilastollisesti sopivasti.
Mutta se taioista ja juomista. Kuluva vuosi on Suomen juhlavuosi. Se näkyy myös kyläseurankin toiminnasssa. 26.8 sytytetään Itä-Ikaalisissa yhteiset merkkitulet ja kylien yhteistyö huipentuu 2.12 Nouskilla järjestettävään itsenäisyysjuhlaan. Teeman mukaan; Yhdessä. Lisäksi kyläseuran ohjelmassa mm. rantariehaa ja viirinlaskua. Tarkemmin tietoja tapahtumista löytyy nettisivuilta ja Facebook-sivuilta.

Näillä kohti tulevaa juhannusta kyläseuran puolesta toivotan ihan kaikille hyvää ja turvallista juhannusta! Nähdään kokolla, joka perinteistä poiketen sytytetään jo klo 20.00!

Riitialah 23.6 luakkalan jarkko

Ei kommentteja: