Luonto

Riitialan seudun monipuolinen luonto tarjoaa elämyksiä vapaa-aikaan ja luonnossa liikkumiseen. Tarjolla on toimintaa ja tekemistä niin aktiiviselle liikkujalle kuin kiireettömälle nautiskelijallekin. Kyrösjärvi, Vähäjärvi, pienet idylliset metsäjärvet ja joet houkuttelevat runsaasti samoilijoita, kalastajia, metsästäjiä, veneilijöitä ja lomailijoita Riitialan seudun kylien alueelle. Kylien alueella on upeat marjastus- ja sienestysmaastot. Seitsemisen kansallispuistoon on matkaa runsas 30 kilometriä.

Ikaalisten ja Parkanon laaja harrastetarjonta on lyhyen ajo- tai bussimatkan päässä. 20 kilometrin säteellä toimii muun muassa neljä ratsastustallia. Ikaalisten kylpylään on matkaa 14 kilometriä. Pohjoismaiden suurin kylpylä tarjoaa laajat vapaa-ajanviettomahdollisuudet moniin eri mieltymyksiin kesällä ja talvella. Lähin golfkenttä on viiden kilometrin päässä Poltinkoskella. Riitialassa kokoontuu viikoittain kansalaisopiston piirejä ja kyläseura järjestää asukkaille säännöllisesti toimintaa, retkiä ja kursseja.

Kulttuuri- ja taidetapahtumien sesonki Ikaalisissa ajoittuu kesään, mutta rientoja on talvellakin. Riitialan seudulla nähtävyyksiä ovat Riitialan ja Heittolan vanhat kimppukylät Heittolantien varrella, Särkijärven kanjoni, Kukkurakoski, Vääräjoki sekä Kiialan ja Höytölän vanhat rakennukset.

Riitialassa on kaksi urheilukenttää aivan kyläkeskustassa. Koulun takana on valaistu urheilukenttä, joka jäädytetään talvella pelaajille ja luistelijoille. Kesällä pelataan jalkapalloa ja muita kenttäpelejä. Toisella, ns. Nouskin kentällä pelataan kesäaikaan säännöllisesti lentopalloa erilaisilla kokoonpanoilla. Talvella harjoitellaan sisätiloissa Ikaalisissa. Kyläläiset ovat innokkaita puulaakikisailijoita. Rantalentopallokenttä tehtiin Heittolan rantaan kesällä 2004.

Veneily

Veneilijöille on tarjolla hyvin merkityt reitit, ajantasainen veneilykartta ja polttoainehuolto Tevaniemen Teva-Torilla ja Sammin ST1:llä. Heittolan yhteisrannassa on useita venepaikkoja. Myös Höytölän yhteisrannassa on mahdollisuus veneiden säilyttämiseen. Riitialasta pääsee veneellä merkittyä väylää pitkin Ikaalisiin, Ikaalisten kylpylään, Hämeenkyröön ja Viljakkalaan saakka. Heittolanrantaan pääsee Ikaalisista myös sisävesilaivalla.

Heittolan ranta

Heittolan ranta on laadukas uimaranta, jonne tullaan kauempaakin. Rannalla on pukukopit, laivalaituri ja hyvä hiekkaranta. Rannalla voi myös grillata tai keittää katoksessa, paistaa laavulla makkaraa, keittää pannukahvit tai tanssahdella ulkoilmalavalla. Alueella on käymälä. Rannassa on kyläseuran soutuvene ja kanootti. Ranta-alueella on myös lentopallokenttä. Heittolan rannan rantaemäntä v. 2013 on Päivi Törmä ja rantaisäntä on Antti Mäkipää.


Vääräjoki

Vääräjoen kaunis, paikoin rotkomainen kanoottireitti alkaa Parkanonjärvestä ja johdattelee melojan levähdyspaikkojen ja koskien kautta suvantomaiseen Kyrösjärven Heittolanlahteen. Lähde matkaan omalla kanootilla tai kysy välineiden vuokrausta ja retkipaketteja yrittäjiltä, joiden yhteystiedot löydät palveluiden kohdalta.


Kalastus

Kyrösjärvi on kalastajalle ihanteellinen ottipaikka. Suuret syvyysvaihtelut takaavat monipuolisen kalakannan ja haastetta kalastukseen. Järven oma kuha-, ahven-, ja haukikanta ovat vahvoja ja kalat suurikokoisia. Kyrösjärvi on yksi Suomen parhaita kuhavesiä. Talvella pilkkiin iskee made. Lisäksi järveen on istutettu taimenta. Rapukanta on elpymässä ja siikaakin on vähäisiä määriä. Perhokalastusta voi kokeilla esimerkiksi läheisellä Kukkurakoskella, Vääräjoen varrella.

Vääräjoen jokisuistossa Heittolanlahdella kuorreenkutu ajoittuu kevään lämpötilasta riippuen noin viikon päähän jäiden lähdöstä. Kuorrelipon uittoon ryhtyvät nekin, jotka muutoin harvemmin kalastavat. Lohen sukuinen kuorre tai kuarre tunnetaan myös suomen kielellä nimellä kuore. Jokakeväinen kuorrejuhla Heittolan rannassa on seudun kylien yhteinen tapahtuma, jonne kaikki ovat tervetulleita. Tarjolla on perinteisen reseptin mukaan valmistettua kuorrekeittoa ja rentoa yhdessäoloa.
  


Metsästys


Vuonna 1959 perustettu Riitialan Seudun Erämiehet ry. on avoin ja vireä metsästysseura. Tutustu seuran toimintaan täällä.