perjantaina, joulukuuta 21, 2012

Jouluisia hajatelmia

Ajan kelkkaa ollaan saatu liikuteltua siihen malliin, että aivan nurkan takana häämöttää yksi vuoden suurimmista juhlista. Joulu. Jokavuotinen vieras, joka saa ihmisten mielenrauhan ainakin osittain järkkymään. Väliin tulee oikein väkevästikin, etenkin näin joulunalusviikolla, mietittyä, miten pitkä, ehkä tuskainenkin matka siihen suureen joulurauhaan oikein on.

Meistä kaikki, varsinkin naispuoliset, tietävät miten kovan työ takana se joulu oikein on. Monenlaista askarta ennen jouluaterialle kokoontumista on tullut tehdyksi. Siivoamiseen, leipomiseen ja jouluruokien eteen on uhrattu useita työtunteja. Makuukamarin peränurkan lattialistan päältäkin on pölyt pyyhitty,  kerran vuodessa (jouluna) avattava komerokin on siivottu. Jääkaappi ja pakastin pullistelee jouluisia herkkuja. Vielä kun saisi sen kinkun sopimaan. Joulupukkiakin on ajateltu sen verran, että osa lahjoista on hommattu ihan itse. Ainakin minulle tuo viimeksi mainitun ajatteleminenkin nostaa tuskanhien pintaan. Eikä puhutakkaan mistään pienestä määrästä.

En tätä sillä sano, etteikö joulu olisi iloinen asia. Onhan se. Mutta  eiköhän se joulu tule vähemmälläkin. Tuppaa olemaan, kuulojeni mukaan, monessa pirtissä aattoehtoona sellainen malli, että uni tulee hyvin aikaseen. Melkein heti pukin lähdön jälkeen. Enkä puhu nyt niistä perheen pienemmistä. Ensin kuulemma alkaa lurpsahdella äidin silmä ja kohta isänkin silmä, ihan myötätunnostakin. Tolla meiningillä jää siitä joulurauhasta nauttiminen kovin vähälle.

Olisihan se paljon mukavampaa,  kun siihen joulunviettoon laskeudutaan, niin olisi rahkeissa vielä sen verran varaa, että pystyttäisiin nauttimaan siitä Joulusta ja sen Rauhasta ihan tosi mielellä. Rentouduttaisiin ja rauhoututtaisiin. Oltaisiin vähän kuin ajopuuna virran vietävänä. Sillä mielellä olen, että jokainen meistä sen on ansainnut.

Näillä aatoksilla haluan toivottaa omasta ja kyläseuran puolesta talkoolaisille, kyläläisille ja yhteistyökumppaneille Oikein Hyvää ja Rauhaisaa Joulua!
Terveisin,

Luakkalan Jarkko, Riitialah 19.12.2012

Ei kommentteja: